Berend Smid op Twitter

by acls us

Advocaat

Berend SmidAdvocaat mr. Berend Smid noemt zich met recht  'advocaat voor ondernemers'.

Berend Smid (1954) rondde in 1977 zijn doctoraal studie rechten (fiscaal recht) aan de RUG af om vervolgens bijna 20 jaren in het bedrijfsleven werkzaam te zijn. In 1995 stond Berend Smid aan het hoofd van een internationale groep handelsbedrijven (banden en wielen) met meer dan 50 werknemers. Toen ging het roer om. Een intensieve opfris rechtenstudie volgde en in januari 1997 vond de overstap naar de advocatuur plaats. Ondernemer Berend Smid starte al snel zijn eigen advocatenkantoor met een volledig commerciële praktijk. Diverse specialistenopleidingen volgden, waaronder de Groninger leergangen aan de RUG in arbeidsrecht en insolventierecht. Berend Smid is lid van VAAN en VNAA, beide verenigingen van arbeidsrechtspecialisten.

 

De affectie met zijn oude beroep in banden en wielen is de praktijk van Berend Smid terug te vinden, hij heeft een hechte band met Vereniging VACO, de branchevereniging voor banden en wielen. Die relatie begon in 1997 als CAO onderhandelaar voor deze branchevereniging en is gegroeid tot 'huisadvocaat' van de banden en wielenbranche met klanten in heel Nederland. Berend smid is vaste redacteur juridische zaken van VACO Nieuws.

 

De klantenkring van Berend Smid bestaat ook uit regionaal gevestigde bedrijven, waarvoor hij de vraagbaak is voor juridische zaken die ondernemers raken en actueel zijn. Speerpunt in de praktijk van Berend Smid is het arbeidsrecht: het opstellen van contracten, onderhandeling, exitgesprekken, ziekte, disfunctioneren en juridische procedures. In zijn praktijk spelen dagelijks ook andere juridische zaken waarmee een ondernemer te maken heeft, zoals (re)organisatie (ondernemingsrecht), marktpositie (intellectuele eigendom), huisvesting (onroerend goed recht en huurrecht) en financiën (incasso en insolventies).

 
In zijn vrije tijd is Berend Smid intensief betrokken bij het verzamelen en archieveren van alle aan autobanden gerelateerde zaken, wat heeft geleid tot de oprichting van de Stichting Nederlands Bandenmuseum in 1988. Verder is hij actief deelnemer aan rallys met historische auto's, een uitgelezen activiteit om zijn klanten in een ontspannen sfeer te ontmoeten.